Om Tysk Jaktterrier
Rasen skapades i Tyskland på 20 talet av några utbrytare ur dåvarande foxterrierklubben. De var missnöjda med den tidens jagande terriers. Av en tillfällighet kom de över en kull foxterriervalpar som var födda svarta med röda tecken. På dessa hundar grundlade de sin avel med inkorsning av bl.a old english broken terrier. De beslöt att deras avel endast skulle grunda sig på jaktlig duglighet! Målet var att få fram en hård grytskarp hund som skallade på drevlöpor och som hade en hög vattenpassion. 1926 bildades så Deutcher Jagdterrier club.
Tyskjaktterrier är en allroundhund i ordets rätta bemärkelse. För den normale jägaren i Sverige borde en tysk jaktterrier täcka de allra flesta jaktsituationer. Den driver klövvilt med tätt energiskt skall, hämtar glatt de änder du råkar träffa under höstkvällarna, Kör resolut ut gryträvarna under vintern, har en stor portion av dådkraft och mod som räcker till för att ge sig in i den tätaste terrängen och spränga vildsvinen ut till skyttarna. I eftersökssituationer på skadat vilt som går undan agerar tyska jaktterriers resolut och effektivt genom att dra ner och fasthålla så pass stora djur som dovvilt. Skulle det visa sig ogörligt ställer den viltet och skäller ståndskall tills du kan avsluta det hela!
Bland terrierraserna är den i Sverige ensam om att avlas endast för jakt! Dessutom är det den enda terrierras som har ett officiellt jaktprov där man provar hundens jaktanlag.(Tysk JaktTerrierKlubbs Anlagsprov) Flera hundar har det sista året startat på vildsvinsprov. Ett högaktuellt prov som under jaktliga förhållanden verkligen skiljer ”agnarna från vetet”. Detta prov ska inte blandas ihop med de enklare tester som görs på hägnade vildsvin.
En tysk jaktterrier har en medfödd stor jaktlust! Den är samtidigt väldigt formbar och jagar helst det som ägaren jagar i första hand. Att den är formbar visar sig inte minst på att hundar som jag sålt till norra Sverige ofta driver runt timmen, trots att de flesta av mina egna hundar har drevtider på ca 10-25 minuter. Av detta kan man dra slutsatsen att hundarna i hög grad formas av den miljö de jagas in i. Det är ju ändamålsenligt och klokt att korta ner drevtiderna i marker där viltet står tätt samt vise versa i norra Sverige.
Att söka valp
Allt är inte guld som glimmar, detta ordspråk gäller för det mesta och jakthundar är inget undantag. Som valpköpare är det inte alltid så lätt att hänga med svängarna när olika valpkullar ska jämföras och föräldrarna alltid är ”superbra”. Lycksökare är vanligt inom hunderiet, och vår ras är tyvärr inget undantag!
Det allra minsta krav man bör ställa på avelsdjuren är att de följer tysk jaktterrierklubbens uppsatta avelskrav! Därefter bör man försöka att få en rättvis bild av hur hundarna fungerar på praktisk jakt. Hör dig för med oberoende personer på jaktmarker där hundarna brukar jaga. Eller försök att få vara med på jakt där hundarna brukar jaga. Det sista är kanske inte helt lätt men frågan är ju fri.
Att äga Tysk Jaktterrier
En tysk jaktterrier är en hund i litet format, men stor mentalt och lika krävande som tex en vorsteh att träna! Den skall fostras med kärleksfull men fast hand. Det är viktigt att redan från början sätta upp ramar för vad som är tillåtet och vad som är förbjudet. Även om man efter en tid kanske slappnar av och tycker att allt flyter på bra, så är det viktigt att inte ge efter i sina uppsatta krav! Man kan vara helt säker på att hunden kommer att testa de uppsatta gränserna!
Du behöver inte vara rädd för att hunden på något sätt skulle bli sämre som jakthund för att du har gett den en god appell. Tvärtom kommer du i alla situationer, jakt eller vardag att ha stor glädje och nytta av din nerlagda tid.
2 tankar kring ”Om rasen”
Kommentarer inaktiverade.